Продавець Магазин здорових продуктів "Едемський сад". Відчуйте смак здоров'я! розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
826 відгуків

Зараз компанія не може швидко обробляти замовлення та повідомлення, оскільки за її графіком роботи сьогодні вихідний. Ваша заявка буде оброблена найближчим робочим днем.

ПРОДУКТИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
+380 (95) 575-58-71
+380 (50) 967-19-10

Сир: або Як їжа викликає залежність

Сир: або Як їжа викликає залежність

За матеріалами лекції доктора Ніла Бернара,
дієтолога, засновника Комітету лікарів за відповідальну медицину (США)

У 2015 році фахівці з Мічиганського Університету, опитали 384 людини на предмет того, яка, на їх думку, їжа може викликати у них проблеми зі здоров'ям. Іншими словами: що б вони хотіли обмежити з продуктів, щоб почувати себе краще?
Що з їжі змушує їх втрачати контроль над собою (навіть коли вони наїлися не можуть зупинитися і продовжують їсти).

Ось які відповіді були отримані:
№ 1 – ПІЦА!!!
№ 2 – шоколад
№ 3 – чіпси
№ 4 – печиво
№ 5 – морозиво

В чому ж проблема з піцою? Чому вона більше всього викликала залежність? Може проблема в оливках? У помідорах або в тесті? Немає. Проблема в сирі, який її покриває. Ви запитаєте: «А в чому проблема з сиром? Продукт, як продукт. У ньому багато кальцію, білка». Давайте розбиратися.

Негативні ефекти

Сир викликає:

  • накопичення надмірної ваги,
  • залежність,
  • порушення здоров'я.

Оцінюючи рівень споживання солодощів в США з 70-х до 2010 року, можна побачити наростання споживання солодощів аж до 1999 року, а потім йде значне зниження їх споживання, а ожиріння продовжує зростати, незважаючи на цей факт. А ось рівень споживання твердого сиру продовжує неухильно і стрімко зростати і цікаво, що рівень ожиріння зростає пропорційно споживанню сиру!

Чому сир повнить

1. Висока калорійність
Для порівняння скажемо, що 1 г вуглеводів або 1 г білків містять по 4 калорії, а ось жир (і рослинний та тваринний) – 9 калорій

  • СИР містить у собі 70% ЖИРУ! Більше жиру містить хіба що вазелін!

2. Жир з продуктів харчування легко відкладається у вигляді жирових запасів у тілі
Якщо ви з'їли занадто багато хліба, чи перетвориться він в підшкірний жир? Не зовсім так і не так швидко. Хліб це вуглеводна їжа. Вуглеводи в травному тракті расщеплятся до глюкози, вона надійде в кров, її в основному захоплять м'язи, мозок, а зайве перетвориться в глікоген — запасний форму вуглеводів — і відкладеться в м'язах і печінці. Якщо ви цікавилися харчуванням спортсменів, то знаєте, що в певний період тренувань вони роблять так звану «вуглеводну завантаження» — їдять багато-багато вуглеводної їжі, але ці вуглеводи у них не перетворюються в жир. Вони роблять це для збільшення запасів глікогену, який при інтенсивному фізичному навантаженні буде давати їм додаткову енергію для роботи м'язів.

«А чому ж тоді модниці-красуні, боячись набрати вагу, відмовляють собі в булочках?» — запитаєте ви. Так, якщо ви вже заповнили всілякі запасники за глікогену, тоді зайві вуглеводи можуть почати перетворюватися в жир. Але для організму перетворення глюкози в жир – це дуже трудомісткий і енерговитратний процес. Організм витратить близько ¼ отриманих калорій на цей процес! А ось жири легко відкладаються в жирові запасники, так як не вимагають особливого перетворення в організмі.

3. Жири сповільнюють ваш обмін речовин
Для того, щоб розібратися в цьому нам потрібно згадати, як влаштовані наші м'язові клітини, так як вони є основними поглиначами і сжигателями калорій. Всередині кожної м'язової клітини є мітохондрії – це структурні елементи клітин, завданням яких є виробництво енергії з поживних речовин і її накопичення. У нормі їх в м'язових клітинах дуже багато, так як м'язова тканина покликана постійно працювати, а значить, вона потребує постійного постачання енергією. Крім того, нас цікавить внутрішньоклітинний жир. Його в клітинах настільки багато, наскільки багато ви з'їдаєте жиру, а також у нього перетворюється надлишок цукру, який вже просто не поміщається в запасники глікогену і перетворюється в жир. Накопичення жиру в клітинах – це захисний механізм організму від дефіциту енергії на випадок відсутності живлення. З цих жирових запасників організм запозичує енергію на випадок голоду. Однак, коли цього жиру занадто багато, організм починає знижувати виробництво мітохондрій, щоб вони не спалили цей жир і він зберігся до настання голоду. За рахунок цього сповільнюється швидкість обміну речовин і людина продовжує набирати вагу.

Ви запитаєте: «А навіщо ж зберігати цей жир, я адже таким чином харчуюся постійно?!» Організм цього не знає. Він так влаштований, що намагається зберегти все, що отримує, на випадок можливого дефіциту в майбутньому і це неможливо якось обійти або проігнорувати без наслідків для здоров'я. Якщо ж ваше харчування не містить багато жиру, наприклад, ви вирішили стати вегетаріанцем, то організм, по-перше не буде накопичувати зайвого жиру, його в рослинах дуже мало, а по-друге зможе витратити вже накопичений на колишньому харчуванні зайвий жир. Таким чином, у вас відновиться кількість мітохондрій, а обмін речовин активізується, що дасть можливість схуднути і поправити здоров'я.

У сирі абсолютно немає клітковини – рослинних волокон. А вони створюють об'єм їжі і дають нам відчуття насичення і захищають від зайвих калорій. Клітковина В рослинах є обов'язковим і природним компонентом, чого не скажеш про продуктах тваринного походження і зокрема про твердому сирі. З'їдаючи невеликий шматок сиру, ви отримуєте величезну кількість калорій, а ось з'їдаючи такої ж по вазі шматок овоча або фрукта, ви отримуєте дуже не велика кількість калорій, адже вони розбавлені клітковиною, яка сама по собі калорій не несе. У середньому на 100 г фруктів, овочів, бобових припадає від 3 до 8 г клітковини, а в сирі – 0 р.

4. Сир містить дуже багато натрію
Хімічна формула кухонної солі NaCl, це поєднання натрію і хлору. Натрій, як відомо, затримує воду в організмі і ваш вагу за рахунок того буде більше на кілька кілограм. Якщо розглянути продукти на предмет вмісту в них натрію, то ми отримаємо наступне: апельсин – 1 мг, яблуко – 2 мг, коричневий рис (1 ст) – 20 мг, картоплина – 13 мг, картопляні чіпси (60 г) – 330 мг, сир Чедар (60 м) – 350 мг, сир Едам (60 м) – 500 мг, сир Velveeta (60 м) – 800 мг!

Знаєте, як промислово роблять твердий сир?

Молоко наливають у велику посудину. Потім у нього додають певні бактерії (закваску) і це саме вони надають сиру характерний запах, так як викликають процес бродіння цукру в молоці. Після цього для створаживания молока додається ренін (=сичужний фермент хімозин), який отримують з четвертого відділу шлунка телят або шляхом генної інженерії. Коли молоко згорнулося, зціджує сироватка, а шматки створоженной маси позбавляються зайвої вологи. Додається сіль для того, щоб зупинити розмноження і діяльність бактерій і додання смаку. Далі сиру надається форма, його упаковують і ... вуаля! Сир готовий!

В результаті перетворення молока в сир збільшилася:

  • калорійність на одиницю об'єму
  • концентрація білка на одиницю об'єму
  • концентрація холестерину на одиницю об'єму
  • концентрація жиру на одиницю об'єму
  • концентрація натрію на одиницю об'єму

Чому сир викликає пристрасть

Цьому є кілька пояснень:
— Люди люблять солоне.
— Люди люблять жирну.
— Їх тримають у своєї влади казоморфины сиру.

Взагалі поєднання сіль+жир нас приваблюють у багатьох продуктах: у чіпсах, картоплі фрі, жирному м'ясі і т. д. Але ось про казоморфинах багато хто і не підозрюють.

Казоморфины це речовини, що відносяться до опіатів – наркотичних речовин, того ж класу, що і героїн, морфін тільки казоморфины звичайно ж не настільки активні. Ці речовини утворюються під час розщеплення білка казеїну в травному тракті.

Будь-який білок являє собою ланцюжок амінокислот, яка розрізається на окремі складові ферментами травної системи. Ці окремі складові в подальшому використовуються організмом для виробництва потрібних йому нових білків. Це щось на зразок конструктора «Лего» — можете з одних і тих же деталей зібрати літак, автомобіль або будинок, або ще що-небудь. Але ось з казеїном все не так просто, як з іншими білками. В результаті його розщеплення дійсно утворюються деякі повноцінні амінокислоти, але також формуються короткі ланцюжки з 4-5-7 амінокислот, які не розрізаються – це і є казоморфины. Вони біологічно активні, і вступаючи з травного тракту в кров, надалі розносяться по організму і навіть здатні потрапляти в головний мозок. У мозку казоморфины приєднуються до тих же рецепторів (опіоїдні рецептори, до яких може приєднуватися героїн або будь-який інший наркотик, викликаючи відчуття задоволення, якоїсь легкої ейфорії і бажання повторити той же ефект знову.

В біологічне значення в природі цей ефект дуже важливий, так як змушує теляти знову і знову повертатися за джерелом задоволення – молоком, таким чином підтримується харчування, а значить і життя малюка. Це підсилює біологічну зв'язок між матір'ю і потомством. Але людям не потрібна біологічна зв'язок з коровою, хіба не так? З усіх ссавців тільки людина п'є молоко (притому представників іншого виду) все своє життя, а не виключно в дитячому віці. І чим більше він його п'є або вживає похідні молока, тим сильніше виявляється ефект казоморфинов.

Что касается проблем со здоровьем у некоторых людей на фоне потребления сыра и молочных продуктов вообще, то их достаточно много. Примером могут стать аллергические реакции, увеличение риска развития аутоиммунных заболеваний, анемии, астмы, атеросклероза и связанных с ним болезней, язвенного колита, запоров, нарушения гормонального баланса и связанных с ним заболеваний, и это далеко не полный перечень проблем. Исключение молочных продуктов из меню людей с такими заболеваниями значительно улучшает состояния здоровья, а в ряде случаев ведет к полному выздоровлению.

Отже, як бачите, не тільки цукор і шоколад викликають звикання і бажання знову і знову повертатися до них. Таким же властивістю володіє і сир. Надмірна вага, проблеми зі здоров'ям або навіть передчасна смерть може стати наслідком згубного роману з цим продуктом. Будьте пильні! Не дайте себе обдурити.
Тим більше, що є прекрасна альтернатива - рослинний сир - смачний, ароматний і корисний! 

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner