Продавець Магазин здорових продуктів "Едемський сад". Відчуйте смак здоров'я! розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
802 відгуків

Сейчас компания не может быстро обрабатывать заказы и сообщения, поскольку по ее графику работы сегодня выходной. Ваша заявка будет обработана в ближайший рабочий день.

ПРОДУКТИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
+380 (95) 575-58-71
+380 (96) 150-48-73
+380 (50) 967-19-10

Глютен: друг чи ворог? 🧐

Глютен: друг чи ворог? 🧐

Глютен — це рослинний білок, який має високу якість і корисний для організму людини. Але для 2% людей вживання глютену може бути небезпечним.

За останні кілька десятиліть засоби масової інформації звинувачували глютен, то виправдовували. Його називали причиною розвитку синдрому роздратованого кишечника, синдрому гіперактивності та браку уваги у дітей, виразкового коліту, мігрені, астми, синдрому Паркінсона та інших проблем зі здоров'ям.

Наукові дослідження проблем з глютеном
У науці накопичено не так багато даних щодо цього питання, так як практично не проводилися високоякісні дослідження по даній темі. Тільки в 2011 році опублікували результати першого подвійного сліпого рандомізованого плацебо-контрольованого дослідження. У дослідження запросили людей, які стверджували, що у них на прийом їжі, що містить глютен, відзначаються здуття живота, кишкові коліки, розлади стільця і інші ознаки синдрому роздратованого кишечника, але при цьому їм не був поставлений діагноз целіакія. Це дослідження не підтвердило взаємозв'язок глютену і скарг пацієнтів. Було відзначено, що у них посилювалися скарги на продукти, що не містять глютену, але мали зовнішній вигляд таких – їм давали безглютенові кекси або хліб. Людям ставало гірше від думок, ніби вони їдять щось таке, що може їм зашкодити.

Однак, був все ж певний відсоток людей, які негативно реагували на глютен і тому був зроблений висновок, що погана переносимість глютену крім целіакії все-таки існує. Дослідження 2011 року було маленьким, але в 2012 році вчені Італії провели масштабне дослідження за участю 920 осіб. У всіх була непереносимість глютену без діагнозу целіакії. Пацієнтам давали капсули, наповнені борошном або плацебо-порошком. Більше 2/3 учасників відзначили погіршення симптомів на прийом плацебо або поліпшення симптомів на прийом капсул з борошном. Але були і ті, хто відзначав стійке поліпшення на відсутність пшениці.

Треба розуміти, що підвищена чутливість до пшениці і підвищена чутливість до глютену — не одне і те ж. Більшість чутливих до пшениці людей виявляли підвищену чутливість і до інших продуктів. Приміром, 2/3 були чутливі до молока або яєць. Якщо посадити людину на дієту, яка б виключала основні продукти, що сприяють появі ознак роздратованого кишечника, то отримаємо стійке поліпшення на тлі присутності глютену і без нього.

Чіткої відповіді на питання існування підвищеної чутливості до глютену вчені так і не отримали. Тільки на початку 2013 року вчені погодилися, що глютен здатний викликати негативні ознаки тільки у людей, що страждають рідкісним захворюванням на целіакію або мають алергічну реакцію або підвищену чутливість до глютену або пшениці. Але таких людей небагато. Приблизно 1 з 1 тис. людей має алергію, 1 з 100 — целіакію. Щодо підвищеної чутливості до глютену точної цифри поки немає, але припускають, що з такою проблемою стикається не набагато більше 1% населення. Загальний відсоток людей, які мають будь-яку з трьох форм непереносимість глютену, становить близько 2%. Поки вчені не можуть чітко сказати, що саме і як відбувається при цьому в організмі таких людей, скільки їм все ж можна глютену, оборотно це чи ні.

Лікарі не категоричні в плані винятку глютеносодержащих продуктів з раціону людини без крайньої, доведеною на те потреби. Справа в тому, що багаті глютеном пшениця, ячмінь і овес дуже корисні для організму. Вони сприяють профілактиці:
— серцево-судинних захворювань (гіпертонія, ішемічна хвороба серця),
— діабету другого типу,
— рака,
— ожиріння,
— інших хронічних захворювань.

Небезпеки виключення глютену з раціону
На сьогоднішній день немає доказів того, що дотримання безглютенової дієті людьми без доведеної непереносимості має для них хоч якийсь позитивний ефект. Але є докази, що безглютенова дієта негативна для кишечника людей, які не страждають на целіакію, алергією на глютен або підвищеною чутливістю до нього. Місяць безглютенової дієти значимо змінює склад мікрофлори кишечника в бік збільшення патогенної флори і чинить негативний вплив на стан імунної системи.

У глютеносодержащих зернових багато речовин, які підтримують ріст нормальної мікрофлори кишечника. Крім того, сам глютен покращує роботу імунної системи. Повернення його всього на тиждень після тривалого виключення, значно покращує активність захисних клітин імунної системи.

Ще один позитивний приклад дії глютену — хліб, приготований з додаванням чистого глютену, покращує показники тригліцеридів у крові, що перешкоджає розвитку атеросклерозу.

Симптоми підвищеної чутливості до глютену
До симптомів підвищеної чутливості до глютену можна віднести: здуття, біль у животі, зміна стільця, «мозковий туман», головні болі, депресія, біль у суглобах і м'язах, шкірний свербіж, анемія. Але ці симптоми можуть бути і при інших захворюваннях.

Можливо, ваші симптоми зникнуть, якщо ви виключите зі свого раціону молочні, рафіновані продукти, смажені страви, а також збільшите споживання фруктів, овочів, бобових, зернових.

Полезно тщательно пережёвывать пищу, разделять фрукты и овощи на разные приёмы пищи, отказаться от перекусов, жидкой пищи и запивания еды, а также соблюдать режим питания. Если такая диета не возымеет позитивного действия, то возможно, в тонком кишечнике происходит избыточный рост бактерий. Кроме того, это может быть связано с повышенной чувствительностью к фруктозе или лактозе, с нейромышечным заболеванием, как гастропарез или дисфункция мышц тазового дна. Если и это исключили, то, в таком случае, чтобы доказать или опровергнуть виновность глютена, надо сдать кровь и провести биопсию кишечника.

В качестве ориентировочного теста можно проверить уровень антиглиадиновых аутоантител IgG и IgA. Определение EMA-IgA имеет чувствительность 85–95% и специфичность 95–100% и является «золотым стандартом» серодиагностики целиакии. Биопсия конечных отделов 12-перстной кишки позволяет выявить характерную для целиакии атрофию ворсинок слизистой оболочки — она буквально лысеет, что ведёт к нарушению всасывательной способности кишечника.

Тільки коли дослідження підтвердять винність глютену, потрібно від нього відмовитися. Якщо з часом побачите поліпшення симптомів, то пробуйте через рік повернутися до помірного споживання глютену, так як можлива самоліквідація непереносимості до глютену.

Тетяна Остапенко
лікар загальної практики,
сімейної медицини
лікувально-оздоровчий центр
«Наш Дім»

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner