Нерафінований кокосовий цукор виготовляють із нектару суцвіть кокосової пальми. Випаровування сиропу проводять за низької температури, щоб зберегти максимальну кількість корисних речовин.
У кокосового цукру не такий смак, як у бурякового або тростинного. Кокосовий цукор менш солодкий, , а запах у нього карамельний з горіховими нотками. У ньому більше, ніж у звичайному цукрі вітамінів і мінеральних солей магнію, цинку, заліза, міститься інозитол.
Цей природний підсолоджувач вважається корисним для здоров'я завдяки унікальному хімічному складу. Його вживання дає змогу зберігати бадьорість і гарне самопочуття:
- Незамінна амінокислота глутамін сприяє кращому росту м'язів, загоєнню поранень, швидкому відновленню після опромінення та хімієтерапії
- Інозитол (його ще називають вітаміном В8) відновлює здоров'я нервової системи, покращує зір, нормалізує сон, допомагає впоратися з депресією.
- Мінеральні солі калію сприяють підтримці нормального артеріального тиску, що особливо важливо для гіпертоніків.
Чим відрізняється кокосовий цукор від звичайного
У кокосового цукру інший смак, менш солодкий, ніж у тростинного та бурякового. Відчути екзотичний кокосовий аромат, не вийде, запах буде карамельним із горіховими нотками. Колір цукру від світло-до темно-коричневого, все залежить від виробника.
Вирізняється продукт не тільки за органолептичними якостями, але й за складом. У ньому більше, ніж у звичайному цукрі вітамінів і мінеральних солей магнію, цинку, заліза, міститься інозитол.
Кокосовий цукор: користь і шкоду для організму людини
Цей природний підсолоджувач вважається корисним для здоров'я завдяки унікальному хімічному складу. Його вживання дає змогу зберігати бадьорість і гарне самопочуття:
Незамінна амінокислота глутамін сприяє кращому росту м'язів, загоєнню поранень, швидкому відновленню після опромінення та хімієтерапії.
Інозитол (його ще називають вітаміном В8) відновлює здоров'я нервової системи, покращує зір, нормалізує сон, допомагає впоратися з депресією.
Мінеральні солі калію сприяють підтримці нормального артеріального тиску, що особливо важливо для гіпертоніків.
Головною перевагою цього солодкого продукту є його низький глікемічний індекс.
Він показує швидкість, з якою вуглеводи засвоюються організмом, підвищуючи рівень цукру в крові. Після вживання кокосового цукру різкого стрибка не відбувається, продукт засвоюється поступово, забезпечуючи організм енергією тривалий час.
Тому кокосовий цукор корисний тим, хто хоче скинути зайву вагу, людям з ослабленим імунітетом. Але глікомічний індекс ніяк не пов'язаний з калорійністю продукту, у разі схуднення вживати його потрібно помірно, дотримуючись обраної дієти.
Вживання у разі цукрового діабету
Для не інсулінозалежних діабетиків кокосовий цукор є прекрасною альтернативою штучних замінників. Але вживають його в дуже обмежених кількостях, не забуваючи, що це висококалорійний продукт.
Хоча глікемічний індекс кокосового цукру нижчий, ніж у тростинного або бурякового, його не рекомендується вживати у разі важкої форми цукрового діабету. Це може призвести до ускладнень і погіршення самопочуття.
Чи можна кокосовий цукор під час вагітності та грудного вигодовування?
Кокосовий цукор корисний під час вагітності та грудного вигодовування. Після його вживання не виникає відчуття голоду, і жінка не набере зайві кілограми. Вітаміни та мікроелементи, що містяться в продукті, корисні не тільки жінці, але й організму малюка, що росте. Мінеральні солі заліза в легкозасвоюваній для організму формі слугують профілактикою анемії, яка особливо небезпечна під час вагітності.
Корисно пити чай із кокосовим цукром у першій половині дня, додавати його до випічки та інші страви, замість звичайного білого цукру.
Що можна приготувати з кокосовим цукром
Кондитерські вироби з кокосовим цукром — популярні ласощі. Додають його також у заправу для салатів, дієтичні каші, напої. Можна приготувати смачне печиво з кокосовим цукром або моркві мафіни, замінивши в рецепті таку ж кількість цукру-піску.
Завдяки кокосовому цукру випічка вийде кориснішою, з солодко-карамельним смаком і яскравішим за кольором.
Рецепт морквяно-кокосових мафінів
- кокосовий цукор — 4 ст. л;
- кокосова олія — 4 ст. л;
- горіхи — 50 г;
- соль –1 ч. л.;
- розпушувач — 1 год. л.;
- морква — 2 шт.;
- мука – 6 ст. л.;
- яйце — 2 шт.;
- кориця — 1 ч. л;
- мускатний горіх — 1/2 год л.
Горіхи подрібнюють у блендері, додають до них 2 ст. л. кокосової олії. Ставлять горіхову суміш у мікрохвильову піч на 1 або 2 хвилини. Виймають через кожні 30 секунд і ретельно перемішують. Збивають яйце з цукром, додають кокосову олію та суху суміш із борошна, солі, розпушувача та спецій. Потім кладуть у тісто охололу суміш із горіхів і олії, і перемішують. Наприкінці кладуть терту моркву. Тісто вимішують і розкладають за змащеними формочками. Випікають 15-20 хвилин за температури 180 °C.
Цікаво поєднується на смак кокосовий цукор з обсмаженим керобом. Цей замінник какао не має гіркоти, що дає змогу використовувати в рецепті менш солодкий підсолоджувач. Випічка виходить дієтичною із шоколадними нотками.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Чехія |
Упаковка | Пакет |
Вага | 400 г |
Умови зберігання | Зберігати при температурі до 30С |
Користувальницькі характеристики | |
Виробник | Provita |
Форма випуску | Розсипний |
Тип цукру | Кокосовий нерафінований |
- Ціна: 89 ₴