Мелений мак має солодкий присмак і під час додавання до їжі, надає їй горіхового аромату.
Є різні типи насіння маку, які відрізняються залежно від сорту рослини. Зараз широко поширені 3 види насіння:
- біле насіння;
- насіння чорного кольору;
— блакитне насіння.
Насіння сірого кольору є ідеальним компонентом для створення корисної олії. Блакитним насінням часто посипають борошняні вироби. А з насіння білого кольору виробляють олію, яка просто незамінна у виробництві якісної фарби та парфумів.
Застосування в кулінарії
Кулінарне застосування маку широко відоме у всіх країнах світу. Семетки кремового кольору додають у соуси індійської кухні, що виготовляються. Крім цього, кондитерський мак додають у кілька різновидів традиційного хліба. Зерна чорного кольору також використовують на Заході для приготування печива.
Макові зернятки чорного кольору часто трапляються в начинках для тістечок, булочок, і пирогів у Німеччині та Західній Європі. Просто незабутні виходять тістечка та рогатки, які є традиційними європейськими солодощами. Є десерт на основі макаронних виробів. Для його заправляння готують солодкий соус із кондитерського маку та меду. Наприкінці приготування макаронні вироби рясно поливають соусом і подають як десерт.
Наші попередники, стародавні слов'яні, готували страви з маком тільки на честь великих свят. Так за традицією кондитерський мак клаї в пироги на весілля, у куті, і на Різдво.
Для того, щоб насіння подрібнити до консистенції порошку раніше використовувалася особливий посуд (ступка). Зерна, терті на ній, не втрачали своїх якостей і прекрасного аромату. Зараз же можна подрібнити мак за допомогою кавомолки.
Корисні властивості насіння маку
Корисні властивості маку зумовлені вітамінами та мінеральними речовинами, що входять до його складу. У наступній таблиці буде наочно розкладено, як і які елементи покращать стан вашого організму.
Найменування елемента |
Корисні властивості |
Вітамін PP |
Підвищення енергії, усунення безсоння. |
Вітамін Е |
Має антиоксидантну дію, контроль рівня холестерину. |
Кобальт |
Стимулює синтез м'язових білків, необхідний для нормальної діяльності підшлункової залози. |
Мідь |
Відновлює нервову систему, нормалізує процес травлення. |
Цинк |
Прискорює ріст кісток. |
Залізо |
Захищає організм від бактерій, підвищує рівень холестерину в крові. |
Сірка |
Підтримує блиск і гладкість волосся, регулює обмін вуглеводів. |
Фосфор |
Покращує метаболізм, дає енергію. |
Використання в косметології
Мак широко використовують у косметології, завдяки великій кількості корисних елементів, що входять до його складу. У разі регулярного застосування масок і олій, виготовлених із насіння маку, ваша шкіра завжди буде здоровою, а ви випромінюватиме красу та енергійність. У косметології олія використовується для зняття втоми з обличчя та для розгладження зморщок. Щоб домогтися ефекту, необхідно змішати 10 грамів макової олії та 10 грамів олії мигдалю, додамо до цього всього 1-2 краплі сандалової олії та ромашки. Потім рівномірно наносимо маску на обличчя, і чекаємо 15-20 хвилин. Цю процедуру необхідно робити тричі на тиждень. Цей засіб чудово підходить для ніжної, і запаленої шкіри, надаючи протизапальний і заспокійливий ефект.
Стилісти та дерматологи також помітили користь макової олії для волосся. Засіб ефективно живить волосся на всій його довжині, відновлюючи корені та перешкоджаючи посіченості кінчиків. Олія може використовуватися як само собою, так і в поєднанні з кондиціонерами, і шампунями. Засоби на основі олії маку допоможуть впоратися з грибком і себореєю, завдяки регенерації шкіри голови.
Насіння маку в народній медицині
Насіння маку в народній медицині відоме як сильний знеболювальний і снодійний засіб. Використовувати його бажано за рецептом лікаря. Зерна блакитного кольору часто використовують як відхаркувальний засіб, а також вони є складником сиропів від кашлю. Відвар із харчового маку знімає холодну зубний біль і біль у вухах. У наступній таблиці буде наочно видно, у разі яких захворювань краще застосовувати насіння маку.
Назва захворювання |
Склад |
Приготування |
Застосування |
Запалення легенів, геморой |
125 мл теплої води, 1 ст. л насіння маку |
Змішати до однорідної маси |
Вживати 3-4 рази на день, по 125 мл |
Захворювання печінки |
1 ч.л. мака, 1 ч.л. меда |
Перемішати обидва компоненти. |
Вживати у разі хворобливих відчуттів у зоні печінки. |
Катара шлунка |
10 г насіння маку, 0,25 мл гарячої води |
Насіння залити водою й перемішати, і налаштовувати 15 хвилин. |
Вживати тричі на день, по 1 столовій ложці. |
|
Шкідливий мак може виявитися для людей, які зловживають цією спецією.
Використовувати насіння для снодійного ефекту необхідно після консультації лікаря, позаяк є відсоток людей, яким приймати препарати з додаванням маку категорично не можна.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Упаковка | Пакет |
Вага | 0.15 кг |
Користувальницькі характеристики | |
Виробник | Вітамін |
Вид крупи | Мак |
- Ціна: 44 ₴