Киви, солодкі та соковиті плоди «китайського крижовика», зберігаються не так довго, як хотілося б. Тому з'явилися сушені продукти, які містять усі цінні речовини свіжих фруктів, але водночас не псуються роками.
Зневодненими (дегідратованими) шматочками ківі можна перекусати на ходу, їх додають у мюслі, йогурти та фруктові салати. Водночас вони славляться низьким вмістом жиру та багатим вітамінно-мінеральним профілем. Хоча кондитери теж люблять сушені ківі та із задоволенням прикрашають ними торти та пироги.
Харчова цінність
У 50-грамовій порції сухофруктів міститься 180 ккал, 43 г вуглеводів і 0,5 г клітковини. Для порівняння: у такій же кількості свіжих плодів — лише 30 калорій. Попри велику кількість цукру, у дегідратованих часточках ківі є лише 0,5 г жиру, що робить їх чудовим продуктом для знежиреної дієти.
Сушений ківі — гарне джерело вітаміну C (за його концентрацією одне ківі еквівалентне трьом апельсинам), кальцію, заліза, цинку та магнію. Порція сухофруктів забезпечує 4% і 3% від рекомендованої денної норми кальцію і заліза відповідно.
Корисні властивості
- Позбавляє закрепу, бореться з синдромом подразненого кишківника. Дослідження, опубліковане у вересні 2007 р. у «Міжному журналі гастроентерології», повідомляє: китайські чоловіки та жінки, які ялилися сушені ківі двічі на день упродовж 4 тижнів, позбулися закрепу завдяки натуральним харчовим волокнам. У разі регулярного споживання ці чудові сухофрукти зменшують залежність організму від проносних засобів.
- Профілактичний засіб проти пародонтиту (запалення навколишніх зубів тканин), згідно з «Журналом клінічною пародонтології» за марті 2011 р.
- Збільшує щільність кісткової тканини завдяки додатковій дозі кальцію.
- Для гарної шкіри. Сухофрукти з ківі багаті на різні антиоксиданти, включно з вітамінами C, A та E, а також фруктовими кислотами, які інгібують зчеплення кератиноцитів і запобігають віковій пігментації шкіри. Вживання сушених ківі в їжу сприяє позбавленню темних плям на обличчі та підтримці водно-жирового балансу шкіри.
- Дегідратовані шматочки ківі стабілізують настрій завдяки натуральному з'єднанню інозиту. Ця речовина покращує мозкову діяльність і полегшує емоційний стан людей, які страждають на депресію.
- У боротьбі з раком переваги ківі були визнані як сучасною наукою, так і китайською медициною. Вітамін C у складі фрукта пригнічує вироблення нітрозамінів, що так само запобігає росту ракових клітин в організмі. Лікарі радять вживати по 2-3 свіжих ківі (або сушених, але без цукру) щодня для пацієнтів із раком шлунка та тих, хто проходить курс хімієтерапії. Фізетин (фісетин) у китайському крижовику стимулює загибель ракових клітин товстої кишки. Аналогічна дія він чинить і на злоякісні клітини в ротовій порожнині.
- Вмикання до раціону сушених кухлів ківі без додавання цукру буде корисним хворим на діабет I та II типу завдяки наявності інозиту, який підвищує чутливість клітин до інсуліну.
Крім уже перерахованих фактів користі сушеного ківі варто зазначити зниження рівня холестерину, зміцнення здоров'я серця, нормалізацію травлення, очищення організму від шкідливих метаболітів і поліпшення зору.
Основні атрибути | |
---|---|
Тип продукції | Цукати |
Користувальницькі характеристики | |
Культура | Ківі |
- Ціна: 31 ₴