1 кг
Калорійність нуту становить 364 ккал на 100 грамів продукту. Зерно нута містить до 30% білка, який за якістю наближається до яєчної, до 8% олії, 50-60% вуглеводів, 2-5% мінеральних речовин, багато вітамінів: А, В1, В2, ВЗ, С, В6, PP.
У листі нуту виявлені щавлева, лимонна та яблучна кислоти. Залежно від сорту вміст жиру в бобах коливається від 4,1 до 7,2%, за цим показником батіг перевершує інші бобові культури, крім сої. Нут славиться своїми корисними властивостями. Завдяки високій поживності, можна вживати горох замість м'яса, як роблять це багато людей під час посту (calorizator). Така дієта слугує профілактикою захворювань серця й судин. Завдяки високому вмісту клітковини нут покращує травлення, сприятливо впливає на роботу серця, а також регулює рівень цукру в крові.
Турецький горох забезпечує організм енергією, яка використовується поступово, не збільшуючи рівень цукру в крові. Діоскорид Педаній, один із відомих лікарів часів імператора Нерона, повідомляє, що ніжні молоді зерна нуту цілюще впливають на роботу шлунка та рекомендує використовувати їх на десерт. Гіппократ рекомендував батіг як складник правильного харчування під час шкірних захворювань. Розповіді любові до нуту виявили вчені в Єгипті, де на одній із фресок фараон Ехнатон зображений із гілочкою хумуса в руці. Вважається, що ця рослина зображатиме чоловічу силу єгипетськогорядника.
Турецький горох (нут) вживають у їжу у вареному та смаженому вигляді, використовують під час приготування консервів, кондитерських виробів, кави тощо. З нутових бобів готують такі закуски, як-от: хумус і фалафель. Нут активно використовується у вегетаріанській кухні та у ведичній кулінарії.
Горохові фалафелі
Ніжна назва — ніжна страва! Їж і насолоджуйся!
Фалафелі — це та їжа, яка, безсумнівно, сподобається вам. Фалафелі — вважається одним із корисних страв арабської кухні.
Інгредієнти на 5 порцій:
ДЛЯ МАСИ
- горох 250 г
- пшеничне борошно 3 ст л
- часник 4 зубч
- кінза, коріандр 1 год л
- кмин 1 год л
— сода харчова 1 год л
- перець і сіль на смак
ДЛЯ ОГЛЯДКИ
- рослинна олія 0,5 л
ДЛЯ УКРАШЕНИЯ
- петрушка 1 г
Покрокове приготування:
1. Для рецепта знадобляться нут, цибуля ріпчаста, борошно, часник (4 зубчики), сода, сіль, спеції (коріандр, кмин, чорний перець). Також у процесі приготування знадобиться велика кількість олії.
2. Нут необхідно замочити на кілька годин (або на всю ніч). Потім нут можна відварити до готовності (можна до напівготівки, а якщо він добре розмочений, то залишити сирим). У нашому варіанті нут варився 10 хвилин після закипання води. Потім вода вся зливається.
3. Цибуля та часник почистити та порізати на кілька частин (для того, щоб простіше було блендером подрібнити в кашку).
4. Кладемо очищені часник і цибуля в чашу та подрібнюємо в кашку блендером.
5. Потім додаємо спеції (у мене не мелені, оскільки блендером вони подрібнюються однаково) і сіль. Подрібнюємо блендером.
6. Далі додаємо нут і й далі подрібнюємо блендером (стараємося зробити так, щоб маса була однорідною).
7. Далі додаємо три столові ложки борошна та чайну ложку соди. Якщо суміш сухувата, то додатково додайте 3 столові ложки води. Буває, що під час варіння нуту не вдається злити воду до кінця — у такому разі воду додатково додавати не потрібно. Знову все перемішуємо за допомогою блендера (заодно й далі подрібнюємо все до однорідного стану). Я допомагає собі силіконовою ложкою (перидично перемішую та зі стінок знімаю суміш).
8. Далі з нутової суміші катаємо невеликі кульки (в ідеалі приблизно 2,5 см у діаметрі). Якщо суміш трохи липне до рук, то можна присипати періодично руки борошном і поверхнею, на яку викладатимуться кульки.
9. Наливаємо в глибоку ємність (у мене чавунний сотейник) олію рослинну (де-то 0,5 літра) і нагріваємо. Щойно олія стає добре прогрітим вогонь, необхідно буде зменшити до середнього. Закидаємо кульки в нагріту оливу та просмажуємо з усіх боків.
10. Такі мають батіговий вигляд, якщо олії багато.
11. Якщо олії налито мало і вона ледь на половину або менше покриває кульки, тобто ризик того, що вони розваляться й не будуть такими круглими (деформуються в процесі перевертання).
12. Обсмажені кульки викладаються на паперову серветку, щоб олія зайве з них скло (але я цей етап пропускання). Фалафелі подаються з овочами. Також можна подавати з якимось соусом (на ваш смак). Ми пробували сирний покупний соус із фалафелями — сподобався. Смачного!
Основні атрибути | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Упаковка | |
Упаковка | Поліетиленовий пакет |
Вага | 0.45 г |
- Ціна: 86 ₴/кг