Соняшниковий лецитин належить до групи органічних речовин, які дуже важливі для людського організму. Являє собою набір фосфоліпідів рослинного походження. Лецитин бере активну участь в обмінних процесах і відповідає за енергетичний баланс в організмі.
Не містить у складі ГМО, дріжджів, барвників, ароматизаторів, глютену, цукру.
Містить олії 97,1
Калорійність 100 грамів: 915 ккал.
Фосфоліпіди беруть участь майже у всіх біохімічних процесах людського організму, але найбільше вони залучені у формуванні структур клітинних мембран — роблять мембрану клітини рухомої, еластичної та проникної, адже клітинна мембрана на 50% складається з фосфоліпідів.
Лецитин для печінки. Фосфатидилхолін становить приблизно 60% ліпідного шару мембран печінкових клітин — гепатоцитів. Лецитин захищає мембрани печінки від руйнування, посилює регенерацію, відновлює вже пошкоджені печінкові клітини. Нормалізує в печінці метаболізм жирів, підсилює антиоксидантні властивості та підвищує її функції детоксикації. Лецитин підвищує літогенний індекс жовчі та стимулює жовчовідділення, перешкоджаючи, у такий спосіб, утворенню каменів у жовчному міхурі та протоках печінки.
Лецитин для судин. Наші кровоносні судини теж складаються з клітин, які мають мембрани, у складі яких міститься багато фосфоліпідів. Приймання лецитину збільшує витривалість, нормалізує кров'яний тиск і знижує серцево-судинний індекс — показник зниження жорсткості та збільшення еластичності стінок артеріальних судин.
Лецитин для крові. Фосфоліпіди, що містяться в мембранах червоних кров'яних тілець, відповідають за деформованість (пластичність) еритроцитів. Перебуваючи безпосередньо в сироватці крові фосфоліпіди утримують холестерин у розчиненому стані. Порушення балансу в співвідношенні холестерину до фосфоліпідів є однією з причин відкладення холестерину на стінках судин.
Лецитин для мозку. Біла речовина мозку — це нервові волокна, покриті мієліновою оболонкою. Вміст ліпідів у мембранах мієлінових оболонок сягає до 80%. Мієлінова оболонка подібна ізоляційній стрічці, яка ізолює волокно та забезпечує швидкісне передавання нервового імпульсу. Унаслідок порушення мієлінових оболонок головного та спинного мозку можуть виникати захворювання, як-от розсіяний склероз, вікова деменція, хвороба Альцгеймера, зниження пам'яті та ін.
Як організм реагує на брак лецитину? Першою від нестачі лецитину страждає нервова система. Розлад пам'яті, постійні зміни настрою, зниження уваги, розлад сну — ось основні симптоми дефіциту лецитину в організмі. Також до симптомів можна віднести м'язову слабкість, передчасну стомлюваність, дратівливість, депресивні стани, розлад травлення, неприємність жирної їжі, часті поноси та здуття живота. Недостатнє споживання лецитину, особливо в дитячому віці, стає причиною зниження уваги та навчання.
Основні позитивні властивості лецитину:
- Покращує функцію печінки та нирок, перешкоджає утворенню жовчних каменів, стимулює відділення жовчі в організмі;
- Покращує роботу головного мозку;
- Потрібен для виробництва ацетилхоліну — основного нейромедіатора в передаванні нервово-м'язових імпульсів парасимпатичної нервової системи;
- Тесно пов'язаний із діяльністю нейроендокринної системи — бере участь у виробленні мієліну та цілої низки гормонів;
- Використовується під час комплексного лікування шкірних захворювань — псоріазу, екземах, дерматитів;
- У разі фізичних і психоемоційних навантажень, постійних стресів сприяє поліпшенню загального стану організму та нервової системи;
- Знижує рівень холестерину та концентрацію жирних кислот у крові, допомагає очистити від холестеринових бляшок стінки судин;
- Допомагає організму засвоювати жиророзчинні вітаміни А, О, Е, К;
- Покращує когнітивну функцію + Активізує роботу органів шлунково-кишкового тракту;
- Без нього неможливий нормальний жировий обмін;
- Має загальнозміцнювальну властивість, що допомагає організму справлятися з токсинами;
- У разі цукрового діабету зменшує потребу організму в інсуліні — зміцнює мембрани клітин підшлункової залози, зокрема бета-клітин, які відповідають за вироблення інсуліну.
Переваги соняшникового лецитину перед соєвим:
- Сировина вирощується без використання генних модифікацій;
- Не містить фітоестрогенів, що важливо під час приймання дітьми та чоловіками;
- Набагато рідше дає алергічні реакції Починати приймання лецитину потрібно з мінімальної кількості, поступово доводячи дозу до норми, щоб відстежити реакцію організму та усунути індивідуальну нестерпність.
Добова потреба:
Для дорослого 5-7 грамів.
Для дітей 1-4 грами. * чайна ложка без гірки містить 2 грами лецитину
Дозування може бути збільшене за призначенням лікаря.
З обережністю приймати та погоджувати з лікарем, людям із жовчокам'яною хворобою.
Протипоказання: індивідуальна нестерпність соняшника.
Спосіб застосування: додається в салати, каші, йогурти, кефір. Для комфортнішого роздільного застосування можна розвести невеликою кількістю води. Температура їжі під час змішування не має перевищувати 40-45 градусів. Укриту банку зберігати за температури до 25 градусів зі щільно закритою кришкою.
- Ціна: 409 ₴