Чорна меласа містить найбільшу кількість вітамінів і мінералів. В 1 столовій ложці чорної патоки (20 г) міститься всього 47 калорій і водночас:
Заліза (3.6 мг, або 20% денної норми)
Кальцію (176 мг, або 17.6% денної норми)
Міді (0.42 мг, або 21% денної норми)
Марганцю (0.54 мг або 27% денної норми)
Магнію (44 мг, або 11% денної норми)
Калію (510 мг, або 9.7% денної норми)
Вітамінів група B, включно з B6 (0.15 мг, або 7.5% денної норми) і меншою кількістю B2 і B3 Селена (3.6 мг, або 5.2% денної норми)
Невелику кількість натрію, цинку та фосфору.
Отже, у чорній патоці більш ніж уп'ятеро більше заліза, ніж у стейку та у 1,5 раза більше кальцію, ніж у сирі (в розрахунку на 1 ккал). Не багато харчових продуктів такі багаті на поживні речовини! Це характеризує чорну патоку як концентрований продукт, який можна назвати модним словом "суперпродукт" — superfood".
Так, меласа містить цукор (який на 50% являє собою сахарозу, на 25% — глюкозу та на 25% — фруктозу), але однаково кількість корисних речовин на кожну кілокалогорію залишається дуже потужною. Як і у разі вживання будь-якого вуглеводистого продукту, зловживання чорною паткою може спровокувати високий рівень цукру в крові, що в довгостроковій перспективі може призвести до зниження чутливості до інсуліну та схильності до діабету. Глікемічний індекс чорної патоки становить 55 одиниць (разом на межі низького та середнього значень), порівнюючи з цукром, глікемічний індекс якого становить 80 одиниць (високий). Це відносить чорну патоку до тієї ж категорії продуктів, як фрукти та крохмалясті овочі.
Меласа — прекрасний продукт, але контролюйте рівень цукру та не зловживання нею (не випивайте всю пляшку в один присист).
Вживати — 2 ч.л. на день
Інгредієнти: БІО тростина патока
Харчова інформація на 100 г продукту: енергетична цінність: 1261 кДж / 297 ккал; жири: 0,2 г; насичені жирні кислоти: <0,2 г; вуглеводи: 69,6 г; цукри: 58,8 г; білок: 3,7 г; сіль: 0,04 г.
Сільськогосподарське виробництво: Парагвай.
Зберігання: Не вимагає особливих вимог щодо зберігання.
- Ціна: 139 ₴